Genom att betrakta oss själva och omvärlden blir det dagligen mer uppenbart att ett JA till det goda också kräver ett NEJ till det onda. Dessa ja och nej är både mot det som kommer utifrån OCH till det som man själv ger ut. Många gånger har människor med en god vilja svårt med nej:et. När det blir vedertaget och satt som kultur är det enkelt att bli överkörd av dem som är lite fräckare och med vassare armbågar. Det gäller inom alla områden i livet. I nära relationer och som samhälle.

Att detta med NEJ ska behövas är tråkigt, men så länge det finns egoism, kriminalitet, krig, förtryck, fattigdom, svält, miljöförstöring och annan destruktivitet är det ett måste. Annars godkänns de destruktiva krafterna och de trycker bort det goda. Det goda har inga behov av att förtycka, invadera, roffa åt sig eller konkurrera. I att vårda det goda ingår nej till det onda, det behovet har vi människor för att kunna ge det goda plats. I mänsklig utveckling ingår att lära sig gå på två ben, ja till gott och nej till ont. Det är bokstavligen att vandra i och med kärlek. Att säga nej är ingen aggressiv handling, att det kan tolkas så har snarare med konflikträdsla att göra. Att man är rädd för den andres reaktioner. Att kunna ta det är också en träning, i att stå upp för sin sanning oavsett omvärldens syn på det. En träning i mod helt enkelt. Mod har inget med aggressivitet att göra, då riktig mod är JA till gott och NEJ till ont. Det är inte samma som invadera, kränka, förtrycka som är sprunget ur rädslor. Det är att stå upp för kärlek och inte tillåta sig bli överkörd, oavsett i vilket namn överkörningen sätts.

Med det önskas alla en skön träningsrunda i ja-nej, ja.nej, ja-nej idag och alla dagar.